MER

“Troonil oskab iga teine istuda, aga mängida kojanarri, selleks on aru vaja" - Anton Hansen Tammsaare

Retsept: mine-pekki-kui-hea suvine salat

Mu mees jälgib mingit Vene juutuuberit, kes süüa valmistab, tal on ülihea kaljaga šašlõki retsept, mida me oleme juba kaks korda teinud ja Proseccoga rannakarbid ootavad veel järjekorras tegemist – võibolla reedel, kui meil külas kalaauto käib.

Vist pühapäeval pakkus mees välja, et kuule, sellel tüübil tundus päris hea salatiretsept. Ja me oleme reaalselt siiamaani iga jumala päev lõunaks ja õhtuks seda salatit söönud. Lõppu ei paista, ma teen seda täna ka. Ei, valetan, eile ma sõin muud lõunat ja mõtlesin, et ei-ei, ma tahan Panzanellat.

Tegelikult mul tuli meelde, et ma olen seda salatit enne ka teinud ja otsisin kohe oma Jamie Oliveri Itaalia raamatu välja. Muide, kas keegi veel suudab plekkide järgi kokaraamatus tuvastada, mida ta sealt teinud on? Ma tavalisi raamatuid hoian väga, ei kirjuta näiteks kunagi sisse, aga mu kokaraamatud on sellised, et ma ei julgeks neid väga kellelegi laenata, muidu saaks inimene šoki – kus toitu valmistatud on, seal kellegi õlised või tomatikastmesed sõrmed seda lehte ka katsunud on…

Panzanella on traditsiooniline Toscana saiasalat, kus saab ära kasutada järelejäänud saia. See oli algupäraselt talupoegade ja sulaste toit, sest seda oli odav teha, aga täitis hästi kõhtu. Just seetõttu, et meil oli grillpeost üle terve suur sai, me seda tegema hakkasimegi.

Jamie teeb seda salatit veidi teistmoodi kui Vene juutuuber. Peamine erinevus on selles, et juutuuberi retseptis on kana. Mis tegelikult sobib sinna täiega hästi. Jamiel on seal ka grillitud paprika, mis võib tegelt päris hea olla.

Aga tarvis on salati jaoks:

Kanakoiba või kanakintsuliha
Kirsstomateid
Punast sibulat
Rohelisi oliive
Saia (võib olla täitsa seisnud ja kuivanud sai)
Basiilikut
Väga head extra virgin oliiviõli
Palsamiäädikat
Küüslauku ja rosmariini

Vene juutuuber talitas nõnda, et võttis need suured kanakoivad ja lõikas sealt liha kondilt maha. Ma pole isegi mõelnud, et nii teha võiks, aga tegelt on nii päris korralik rahasääst ja kondid saab panna sügavkülma puljongi jaoks. Nats mässamist on, aga kui on terav nuga ja nõksud selged, läheb kiiresti. Bojaarid võivad lihtsalt kanakintsuliha osta.

Pane kanakintsuliha pannile ja prae. Nii kaua poolita suurde kaussi kirsstomatid, viiluta õhukesteks keradeks punane sibul, pane peale rohelised oliivid. Siis kalla peale mõnuga oliiviõli ja palsamiäädikat – ja ma mõtlen kohe heldelt, sest sai imeb pärast selle endasse. Seepärast võiks õli olla ka hästi kvaliteetne, mingi suvalise õliga see ilmselt väga hea poleks. Natuke võid soola-pipart ka panna, aga mitte väga palju, sest oliivid on niigi soolased.

Teisel pannil kuumuta kiirelt küüslauk ja viska sekka paar rosmariinioksa. Kätega rebi saiast tükid ja prae krõbedaks.

Pane kõik salatikaussi kokku, sega kenasti läbi ja pane peale basiilikulehti. Mul sai kasvuhoonest juba ammu basiilik otsa, ma rebisin lihtsalt salatilehti.

Vist ongi kõik.

Ma pole väga hea fotograföör ja mul köögis pime, aga mingi pildi võiks lõppu ikka panna.

Laigi ja jaga:
fb-share-icon
« »