MER

“Troonil oskab iga teine istuda, aga mängida kojanarri, selleks on aru vaja" - Anton Hansen Tammsaare

Mis on hällisurm ja kuidas seda ennetada?

Eelmise postituse jätkuks ma tahtsin rääkida sellest, mis on hällisurm ja kuidas emad saaksid riske maandada. SIDS (sudden infant death syndrome) on tuntud ka nime all hällisurm, sest tihti sureb laps just magades. 90% hällisurmasid toimub lapse esimese 6 elukuu jooksul, kõige ohtlikumad on 1-4 kuu. Hällisurma põhjused ei ole teada, aga on mitmeid asju, mida vanemad saavad ära teha, et riske vähendada.

  • Õige magamisasend

Kuidas beebi magama peaks, on erinevat infot. Mina leian, et beebi peaks magama külili. Seda põhjusel, et kui ta sööb ja toit üles tuleb, ta ei lämbuks. Minu laps ise läheb kogu aeg selili, sel juhul ma pööran ta pea küljele just sellel põhjusel kui piim üles tuleb. Ma pärast toitmist ei maga ka kohe edasi, vaid jälgin natuke aega last, kas tal tuleb toit üles.

  • Ülekuumenemine

Beebi riietamine on üks keerulisemaid teemasid, sest me kõik tahame, et lapsel oleks soe. Paraku kiputakse last üle mässima, nii et tal on tegelikult liiga palav. Pigem olgu tal jahe kui palav. Ülekuumenemine on üks hällisurma riske.

  • Voodi olgu tühi

Pehmed mänguasjad, tekid, pleedid… need kõik on väga armsad beebivoodis, aga viska see sitt kohe voodist välja. Kõige parem on, kui lapse voodi on täiesti tühi ja et laps magaks beebide magamiskotis, et ta ei tõmbaks endale midagi näkku. Tõsi, ma ei viitsi iga päevaune peale last magamiskotti panna ja päeval ta magab oma pleediga. Aga pleedi panen ma ainult jalgadele, et ta ei saaks seda endale näkku tõmmata.

  • Ole last toites ärkvel

Emad on lapse esimesel eluaastal paratamatult väga väsinud. Ma olen kuulnud mitmest juhtumist, kus ema toidab öösel last rinnaga, jääb magama ja rind lämmatab lapse. Mu ühel lähedasel pereliikmel lõppes kunagi õnneks see vaid ehmatusega.
Ma ise toidan last RPA-ga. Alguses ta sõi öösiti vähe tihti ja ma panin piimasegumasina voodi kõrvale, et ma ei peaks täiesti ärkama. Loomulikult ma selge mõistusega ei jää laps süles istumas magama, aga mul hakkas tekkima palju neid hetki, kus ma mõtlesin, et panen korra silmad ainult kinni… muidugi ma jäin istudes magama, sest ma olin väga väsinud. Miks ma selle ära lõpetasin, oli see, et laps võib mu sülest kukkuda, aga on ka oht lapsele peale va犀利士 juda. Nüüd ma lähen alati piimaegu alla korrusele tegema, et ma korralikuks ärkaks, kui tema toitmisega tegelen.

  • Kaisus või mitte?

See on väga tavapärane, et magatakse beebi kaisus. Isegi spetsialistid soovitavad seda. Mulle ütles imetamisnõustaja, et võta laps kindlasti kaissu magama, sest laps vajab lähedust. Ma ei pea seda õigeks. Minu laps magab oma võrevoodis just seetõttu, et esimesel eluaastal on väsimus suur ja ma ei usalda end, et ma end lapsele peale ei keera. Kui magada kaisus, peaks jällegi elimineerima lapse lähedalt padjad-tekid, mis võivad lapsele näo peale minna. Sul tasub vaid öösel tekk peale tõmmata instinktiivselt, et see läheb lapsele näkku ja ongi kõik.

Laigi ja jaga:
fb-share-icon
« »