MER

“Troonil oskab iga teine istuda, aga mängida kojanarri, selleks on aru vaja" - Anton Hansen Tammsaare

Autokool: privet, gorod Narva

Aitäh teile, et jagasite enda kogemusi autokooliga ja kuigi mul sellesse väga usku ei olnud, et aeg-ajalt maanteeameti lehte refreshides võiks sõidueksami aja kiiremini saada, siis täpselt nii juhtuski. 29.11 Narvas.

Mul oli küll vanatädi, kes Narvas elas ja kellel ma aeg-ajalt külas käisin, aga pean ütlema, et ega ma seal Narvas üldse ei orienteeru küll. Kohe üldse mitte. Ma vist käisingi ainult seal vanatädi maja taga mängimas lapsena, muud ei mäleta. Mingi väike plats oli ka vist, kus kuusk oli. Või ma kujutan seda ette.

Teises linnas sõidueksami tegemine on ikka paras väljaminek, kui nüüd päris aus olla, et parema meelega oleks ikka Tallinnas teinud. Esiteks juba see, et mul on sõidueksam lõunapaiku, aga enne ma tahaks ju võtta sõidutunni, et linnaga tutvuda. See tähendab, et ma peaksin ikkagi minema eelmine päev ja Narvas ööbima. Ja ma ütlen, Narvas pole vist väga palju ööbimisvõimalusi. Bookingus on hullult palju igast kortereid, aga need näevad kõik välja täpselt sellised, et ma pean seal öösel mõne poltergeistiga pitslinikute ja tüllkardinate vahel võitlema. Hotellis on vähemalt see, et saab appi karjuda, kui mõni poltergeist tuleb. Ja hommikusööki saab vast ka. Ma pole veel broneerinud, aga hotell Inger tundub mõistlik vist? On keegi käinud?
Eksam on juba 40 eurot (aga see on igal pool), hotell, ütleme ümardatult 40, bussipiletid 16, sõidutunnid 80. Kaks lõunat peab ka väljas sööma ja ühe õhtusöögi, nii et selline korralik üle 200 euro tripp tuleb kokku. Päris kallis ikka vähemalt minu jaoks.

Siis oli mul muidugi vaja sõidutunde. Ühe ma võtan päev enne ja teise hommikul enne eksamit. Paljud ei soovita enne eksamit võtta, aga no mu mälu on võrreldav kuldkala omaga, nii et parem juba need kohad läbi sõita. Polnud üldse lihtne autokooli Narvas leida, sest neid pole seal väga palju. Aga kirjutasin ühele ja sulaselges eesti keeles vastati, et palun väga – aga kahjuks on meie eestikeelne õpetaja ära ja olemas ainult selline, kes vene keelt räägib. Noh… leva, prava – vast saan aru küll. Kuidas maantee vene keeles on, ühesuunaline tee? Mida veel võidakse öelda? Äkki mu eksamineerija räägib ka vene keeles? Vast räägib ikka eesti keeles? Ma oskan vene keelt muidu rääkida küll, aga nats põen, et ei saa mõnest sõnast aru.

Muud nagu ei oskagi valmistuda. Käisin nädalavahetusel kõvasti autoga sõitmas, pool linna sai läbi sõidetud ja midagi hullu nagu ei ole. Eks see oleneb ka päevast ja oludest, aga mu arust on mul sõit juba suht käe sees. Olgu, pargin ma küll nagu mingi iibakas. Ma ei imesta, kui poe ees vaadatakse, et see vend on küll raudselt purjus.
Sain vist esimese trahvi kiiruseületamise eest ka. Midagi igatahes silmanurgas sähvatas ja tagasi sõites oligi mobiilne liikluskaamera. Ei teagi, kas sain mina või keegi kõrvalreas (ma polnud VIST parempoolses reas sel hetkel, vaid keskel), aga kiirust ületasin ma veits kohe kindlasti, ei hakka eitama. Ilmselt mitte väga palju, aga püsisin ikka liiklusvoolus. See oli selline lollakas koht, kus on 50, aga sõidetakse ikka 70.
Aga mingil määral on see ikka joppamise asi ka, sest isegi kui sa tead liiklusreegleid ja pole tegelt liikluses ka ohtlik, siis sa võid ikka teha mõne vea olenevalt olukorrast ja oledki läbi kukkunud.
Ma kõige rohkem kardangi seda, et koht on täiesti võõras ja ma lihtsalt ei saa millestki aru. Ma olen suuremas osas sõitnud ju ikkagi Tallinnas ja seal ikka ju enam-vähem tead, kus ja mis. Suvel ma käisin Tartus ja seal oli küll täielik ulme – no mitte midagi ei saa aru. Samas eksamil ju ikka öeldakse ette. Ma ei tea…

Ma üritan endale manifesteerida juhilube ja kujutan ette, kuidas ma päev pärast eksamit mehele jõulupeole linna järele sõidan (muidu peab teine takso võtma) ja äkki peaks vahtralehe ka ostma, et noh, siis on kindel värk. Ja ilmselt on jube kurb tagasi sõita Narvast ilma lubadeta ja läbikukkununa ja siis alustad otsast peale kuskil.. ma ei tea, Pärnus. Nii võib tervele Eestile ringi peale teha, vähemalt oskab igas linnas sõita.

On keegi Narvas teinud sõidueksamit? Tunneb Narva liiklust? Andke hüva nõu! Niisama võib ka soovitada, mis Narvas teha, mul seal terve päev ju passida, kell 13-14.30 sõidutund ja siis vaba.

Laigi ja jaga:
fb-share-icon
« »