38 kommentaari

  1. K
    4. jaanuar 2018 @ 02:48

    Ära mingil juhul tumedat võta, seda korras hoida on piin, iga väiksemgi veeplekk on kohe näha. 🙂

    Reply

    • Laura
      8. jaanuar 2018 @ 02:33

      Mul on alumised kapid tumedad, puiduimitatsiooniga ja ma käi iga päev lapiga nyhkimas. Ammu pole käinud 😀

      Reply

  2. Kätlin Sander
    4. jaanuar 2018 @ 02:59

    Ma paneks pliidi akna lähedale, aken abiks ka toidulõhnade ventileerimisel ja kubu toru parem välja viia toast, muidu kuskilt vedama ju 😀 ja sahtleid tahaks 3-4 ( noad-kahvlid jne; toidukiled,fooliumid jne; pannilabidad jne). Kappe kumalegi poole 1. Tööpind puidu toonides.

    Reply

    • merjeblogi
      4. jaanuar 2018 @ 03:24

      oot kuidas see toru aknast välja läheb? 😀 ma pole kubule mõelnudki

      Reply

      • riina
        4. jaanuar 2018 @ 12:05

        Kubu toru ei viidagi aknast välja, vaid tehakse auk kas siis seina või lakke. Lae puhul siis juhitakse nt eraldi korstnaga katusest (räästast) Seinaga on lihtne 🙂

        Reply

        • merjeblogi
          4. jaanuar 2018 @ 12:14

          ahsoo, siis on tõesti mõistlikum akna äärde. aitäh 🙂

          Reply

          • pedro
            11. jaanuar 2018 @ 03:33

            No kuidas ta siis akna alla mõistlikum on. Kubu jääb ju aknale ette, varjab valgust ja on muidu kole. Kubu ei saa olla väga kõrgel, muidu ta ei tööta. Pliit peab sul siiski olema aknapoolsest seinast vähemalt ühe kapi jagu kraanikausi poole, et aknaga olulist konflikti ei tekiks Pealegi täiesti nurka pliiti panna on kehv, sest igasugused panni käepidemed ja potisangad hakkavad üksteist segama sõltuvalt suurusest, sest kahest poolest on nad takistatud. Niisamuti võib jamaks minna suuremate pottidega. Kubu jaoks tehakse jah seina auk, aga ega seda selle pärast akna ette ei topita, selleks on torud kas läbi lae, tagumise seina või siis nähtavas kohas, mille võid ise kuidagi loominguliselt üle katta. Ümmarguses kraanikausis on võrdlemisi ebamugav käsitsi nõusid pesta – vähemalt minu arust. Köögikapid tehakse tavaliselt 60cm sammuga ja sellega pead arvestama ka pliiti ja kraanikausi panekul. Kui on kuivatamispinnaga kraanikauss, siis see saab muidugi 60cm üle minna kõrvale, sest kauss ise üle 60cm nagunii pole. 3,5 jaguneks sul suht kenasti 60cm kappe 5 tk ja lisaks otsa peal 50cm. Standardiga arvestades on sul tehnikat ja muid asju hiljem lihtsam lisada. Isiklikult paneksin kraanikausi ja pliidi nii: https://1drv.ms/i/s!AlARZXiLj8LDhZ5_OFvXhhF0EypVxQ
            Kraanikausi ja pliidi vahel 1,2m on täitsa norm ala minu arust. 🙂 Kui lükkad need äärtesse, on keskel suurem ruum aga nendega ümber askeldamine on koguaeg veits tüütu (vähemalt minu arust).

  3. Kirke
    4. jaanuar 2018 @ 10:53

    Pliit võiks minna sinna kust tuleb pliidi juhe seina pistikust välja. Soovitaks heledamapoolset puidusarnast tööpinda, tumedat on jube koristada. Mida rohkem kappe seda parem. Nurgalahendustele tasub ka mõelda.

    Reply

    • Laura
      8. jaanuar 2018 @ 02:35

      Ytlen omalt poolt jälle et nurgakapid on tyytud. Sygavad ja midagi ei saa seapt kätte, hoiangi seal vaid asju, mida jarva kasutan.
      Ning mulle isiklikult meeldivad sahtlid rohkem. Nendest asju parem kätte saada kui kapist urgitseda.

      Reply

      • M
        10. jaanuar 2018 @ 14:06

        +1 sahtlite poolt. Saab ju teha erineva sügavusega, et ka suuremad asjad ära mahuks. Kappide tagaotsast tüütu asju välja kraamida, sahtliga lihtne. Minul köögis ainult erineva sügavusega sahtlid 🙂

        Reply

    • Kaisa
      9. jaanuar 2018 @ 14:52

      Minul on süsimust tööpind ja ei saaks rohkem rahul ollagi. Ei ütleks, et seda teistest rohkem nühkima peaks. Ajaga lähevad need heledad pinnad (eriti heledad kraanikausid) kollaseks ja kriimuliseks. Tume tume puit oleks väga kena ja mida vähem kappe seda vähem sodi sa korjad!

      Reply

  4. Kris
    4. jaanuar 2018 @ 12:36

    Mina paneks ka pliidi kraanikausist võimalikult kaugele, aga sel eesmärgil, et sul oleks toidu tegemiseks tööpinda rohkem. Mul on hetkel väga väike köök ja selle vähese tööpinna on ka pliit ära hakkinud, nii et toidu ettevalmisetamiseks ja lõikumiseks praktiliselt ruumi polegi…

    Reply

  5. N
    4. jaanuar 2018 @ 15:44

    Oma kogemusest soovitan kindlasti sahtleid, mitte kappe. Mul on ka pigem väike köök (asjade hoiustamiseks ainult kaks sahtliboksi: üks 70 cm lai kus on kaks ühekõrgust sahtlit ning mahutavad kõik kuivained, potid, pannid, lõikelauad, säilitusnõud jne ning teine 120 cm lai kus on kolm sahtlit – ülemine kitsam kus on kõik söögi(tegemise)riistad, fooliumid, toidukiled (otsi endale kõige mugavam sahtliorganiseerija ka sinna, siis on igal asjal oma koht ja pole segadust) ning all kaks suuremat kus on kõik söögi- ja serveerimisnõud (ainult veini- ja erinevate kokteilide klaasid on eraldi riiulis)) ning sahtlid on ikka super mugavad – kõik mahub ilusti ära (st sahtlis saab ruumi paremini ära kasutada ning pole nii palju kasutamata osa) ning sahtlitega ei ole kunagi olukorda, kus sa oled käpuli köögipõrandal ning pool kappi on välja tõstetud, sest just tagantpoolt on midagi vaja kätte saada (ülitüütu mu meelest). Vaikseltsulguv sahtlisüsteem ka kindlasti, kui vähegi ragaliselt kannatab.

    Reply

    • Mari
      4. jaanuar 2018 @ 19:17

      Tulin ka selle mõttega kommenteerima, et suured sahtlid on niiii palju paremad, kui riiulid kapis. Muidu jääb kapi tagumine osa mingiks surnud tsooniks, kus asju välja võtta on pain in the ass ja korda neid ka ei tundu kunagi saavat.

      Kraanikauss on (minu arust) mugav kandiline ja tal võiks olla kõrval see metallist tööpinna osa ka. Nõude kuivamiseks on minu kogemusel kõige mugavam kraanikausi kohal asuv rest, kuhu saad taldrikud kuivama panna (siis ei võta rest tööpinnaruumi ära).

      Reply

      • merjeblogi
        4. jaanuar 2018 @ 19:24

        mul on linnas ka nõudekuivatuskapp üleval, aga mul ei jagu praegu ülemiste kappide jaoks raha, jäävad ainult needsamad riiulid

        Reply

  6. Triinu
    4. jaanuar 2018 @ 17:59

    Mina soovitan üldse kõrget ahjukappi. Ahi ise jääb nii üles , et saad sirge seljaga ahjust toitu välja võtta jne.

    Igaljuhul on see täiega mahukas kapp. Ahju alla jääb veel üks kapp ja üles tumeb kas mikroka ava või veel kapp/riiul.

    Reply

    • merjeblogi
      4. jaanuar 2018 @ 19:08

      aken jääks ju ette…

      Reply

    • Mari
      4. jaanuar 2018 @ 19:18

      See on kindlasti mugavam, aga KUI tihti selle ahju juurde kummardatakse?

      Reply

  7. Deisi
    4. jaanuar 2018 @ 19:37

    Mega ilus köök, tohib küsida, kust sellist tellida saab? Meil ka köögi remont ja uute kappide ost ees. Ei tahaks ilmatuma suurt summat kulutada, aga samas ei taha ka selliseid osta, mis poole aastaga ära vajuvad.

    Reply

  8. Liina
    4. jaanuar 2018 @ 19:46

    Mul on pliidi ja kraanikausi vahel u.30 cm ja ei pritsi midagi kuskile. Just on mugav nt kartulikeedu vett ära kallata või söögitegemise käigus tekkinud musti kausse-lusikaid kohe kraanikaussi visata. Kui sul pliit on ühes otsas ja kraanikauss teises siis pead koguaeg seda vahet jooksma. Keskele ära pliiti pane, kraanikausi kõrvale või akna alla, siis jääb üks mõnusalt pikk vaba tööpind. Samas kui sul kappe üles ei tule aga kubu vist ikka tuleb? siis ehk oleks akna all ikka mõistlikum, ei jää sinna riiulite vahele seda kubu. Tööpinna valikul soovitan kindlasti mõelda materjali valik hästi läbi. Võtsin endale selle odavama( melamiin äkki?) ja nüüd nii kahtsen et graniiti ei võtnud. Viimati kirusin piparkooke küpsetades et pean silikoonmatti kasutama, oleks kivi saaks vabalt otse selle peal teha. Ja selle kitsa sahtliboksi asemel soovitan hoopis laiemat sahtliboksi. Mul on sahtliboks 90 cm lai (või oli hoopis 110, ei mäletagi), alumises potid-pannid-kausid, keskel kuivained (sahtli kõrgus tasub sellisel juhul läbi mõelda, et kuivaine pakid püsti sisse mahuks) ja ülemine kitsas siis kahvlite-nugade jms jaoks. Sahtlitest on mugavam asju kätte ka saada tegelikult.

    Reply

  9. Leenu
    4. jaanuar 2018 @ 23:27

    Ma ei ole ehitaja ja ilmselt ei jaga asjadest palju. Seega vabandan juba ette ära, kui midagi valesti ütlen 😀
    Mina paneks pliidi akna alla, sest kui süüa teed, saad akna lahti teha ja on nö õhupuhuri eest.

    Reply

  10. Jep
    5. jaanuar 2018 @ 02:10

    Rasva- ja veepritsmete pärast ei paneks ma kraanikaussi või pliiti akna alla kohe kindlasti mitte. Ohutuse põhimõtete järgi peaks pliidi ja kraanikausi vahele jääma ka veidi tasapinda.

    Reply

  11. JJ
    6. jaanuar 2018 @ 03:08

    Mida rohkem sahtleid, seda parem. Nõudesahtlid e pea kindlasti olema rohkem kui 20 cm kõrged (eelmisel köögil projekteeris tegija 40 cm sahtlid – no mida sa teed sellistega? Klaasid-tassid mahuvad 20 cm peale ära, taldrikud, kausid samuti. Ja kui selline 40 cm sahtli mingit muud träni täis laod, siis katsu sa sealt alt midagi hästi kätte saada või leida). Uuel köögil on mul selliseid 40 cm kõrgeid sahtleid küll, AGA koos sisesahtliga, mis tähendab, et asjad pole üksteise otsas hunnikus, vaid kenasti kahele tasapinnale liigendatud. Ka lusikate-kulpide-muude pisitarvikute sahtel (see on siis 20 cm ja liigendatud). Materjal ja toonid on puhtalt maitseasi.

    Reply

  12. Gerda
    6. jaanuar 2018 @ 05:16

    Minul suvilas oli pliit akna kõrval. Ausalt ütlen, et seda rasvakihti aknalt kraapida oli äärmiselt tüütu. Sellest tüütum saab olla vaid klaasiriiul pliidi kohal. Mis mul ka oli.
    Tee sina paremad valikud 🙂

    Reply

  13. Triin
    6. jaanuar 2018 @ 11:49

    Nagu eelpool mainitud, siia võtaksin võimalikult palju sahtleid! Kraanikauaa kandiline ja suur, siis on mugav ka tüütumaid asju pesta. Ümmargused tihti pisemad ja vesi kipub kogunema ja puiduat töópinda rikkuma. Töòpinna võtaksin tehialiku (melamiin vms), sest see kannatab toisutegemise käigus tekkinud piiskasid jms, puit kipub aisse tõmbama, värvi võtma jne, vajab lisaks tihrdat hooldamist. Tellisime kaka aastat tagasi Knollest ja oleme väga rahul, neil on 3-aaatane garantii ja siiani on kõik ideaalne, nad ise paigaldasid (sh meie netist ostetud tehnika jms panid lisatasuta paika). Köögimööbel on niiöelda raske ja tummine, kusagilt ei loksu ega logise, mugav kasutada, kõik ideaalne.
    Kujundust valides soovitan võtta midagi täiesti klassikalist, et mõne aasta pärast ei paaks mõtlema – mis mul küll arus oli. Kavatseme oma kvaliteetsete kappidega ilmselt 15 aastat läbi ajada. Muide, Sinu valitud kappide uksed tunduvad raskesti hooldatavad ja puhastatavad olevat – vist hakkavad tolmu oma tekstuuri sisse korjama? Kuna selliseid kappe tehti talumajadesse ka u.bes 10 aastat tagasi ja tegu pole klassikalise stiiliga, siis mõtleksin hoolega, kas tegu pole mitte juba möödumas oleva moega 🙂

    Reply

  14. Triin
    6. jaanuar 2018 @ 11:55

    Jeerum, hommikul vara nii palju totakaid kirjavigu. Vabandan oma nisanäpluse pärast!

    Reply

  15. Maria
    6. jaanuar 2018 @ 17:50

    Pliidi ja valamu vahele võiks jääda kindlasti jääda vähemalt 60 cm ruumi, aga päris akna alla seda ka panna ei tasu (rasvapritsmed, mille kohta siin juba kommenteeriti). Kubusid on olemas ka söefiltriga, mis tähendab, et ei pea ventilatsiooniga ühendama vaid toas olev õhk on ringluses. Söefiltreid peab aeg-ajalt nõudepesumasinas pesema või välja vahetama (olenevalt konkreetsest mudelist).

    Sahtliboksid jaotatakse tavaliselt kolmeks- üleval kitsas sahtel (söögiriistad jm väiksemad asjad), all kaks laiemat sahtlit taldrikutele, toiduainetele jne. Nii on kõige mugavam.
    Kui kasutad ära ka nurga, siis kindlasti kaalu nurgakarusselli kasutamist. Seal on ülimugav hoida suuremaid potte-panne ja nii ei lähe nurgaruum raisku. Köögitootja kindlasti teab, millest jutt käib ja oskab sulle konkreetseid mudeleid soovitada.

    Tööpinna puhul on kõige parem kokkuhoiu koht kasutada materjalina laminaati, aga selle puhul peab arvestama, et kuumi esemeid sinna asetada ei tohi ja liitekohtad tuleks veest kuivana hoida (kui vesi sattub vahele, siis hakkab saepuruplaadist sisu paisuma ja läheb koledaks). Kui uksed tulevad heledat puidutooni, siis tööpind võiks olla üleni valge, see sobiks su söögilauaga ka hästi kokku.

    Seinale võid panna soodsama alternatiivina ka näiteks reelingutoru, kuhu saab konksude abil igasuguseid asju riputada. Neid süsteeme ssaab soodsalt nt IKEAst.

    Edu köögi planeerimisel! 🙂

    Reply

    • merjeblogi
      6. jaanuar 2018 @ 18:25

      aitäh!

      Reply

  16. Jaanika
    9. jaanuar 2018 @ 01:47

    Reply

  17. merjeblogi
    9. jaanuar 2018 @ 02:10

    sinu köök on muidugi imeilus 🙂 mis firma valamu see on? franke?

    Reply

    • Jaanika
      9. jaanuar 2018 @ 10:11

      Schock peaks olema valamu.

      Reply

  18. merjeblogi
    9. jaanuar 2018 @ 10:17

    assa rsk, mis hind 😀 aga väga ilus!

    Reply

    • Jaanika
      9. jaanuar 2018 @ 13:02

      Ma ei tea, mis hinda sa nägid, aga mina maksin selle eest 250EUR-i + segisti 230 EUR-i. Kusjuures üsna kohe selgus, et valamu pn praak. Kurnasin kartuleid ja praksti lõi suure prao sisse. Ega mul kogemusi ei olnud, arvasin, et ise olin loll, valasin äkki kuuma vett sisse. Aga selgus, et valamu oli siiski defektiga. Enne pidi juba mingi mikro pragu sees olema. Aga kui ikka korralikust firmast asi tellitud, siis sõnagi lausumata vahetati see garantiikorras välja. Sama lugu oli tööpinnaga, mis aknalauaks üle läks. Aknalaua osa oli jätkatud, aga oleks pidanud olema ühes tükis, et vesi jätkukoha vahele ei satuks. Ka see pandi hiljem ühes tükis uus.
      Et kui ikka tellima hakkad kööki, siis usaldusväärsest firmast, et jamade korral oleks kindlustunne:) See on ka midagi väärt.

      Reply

  19. ma
    9. jaanuar 2018 @ 17:28

    Teemaväline küsimus, kas seoses blogi uue kujundusega ei saagi kommentaaride arvu ilma postitust avamata näha?

    Reply

    • merjeblogi
      9. jaanuar 2018 @ 18:19

      teen korda 🙂

      Reply

  20. G
    11. jaanuar 2018 @ 17:58

    Mina soovitaks ka sahtleid (sügavamad siis toiduainetele ja madalamad nugadele,kahvlitele jne). Kindlasti teeks nurgakapi koos karusselliga . Kraanikauss kandiline. Kui kubu valid,siis vali filtriga kubu,siis ei pea mingeid torusid kuskil varjama ja vedama.Tasapindu jääb sul piisavalt ja alati saab ju ka mingi “saarekese” moodi asja lisada.

    Reply

  21. K
    16. jaanuar 2018 @ 03:02

    Me suvel just tegime uue köögi ja kraanikaussi valides andis müüja väga hea soovituse, miks kandilist eelistada – seal saab ahjuplaati paremini pesta kui ümmarguses. Kuna ma ise oleks pigem ümmargust tahtnud siis olin alguses skeptiline, aga nüüd kui juba pea pool aastat köök kasutuses on olnud, tuleb tõdeda, et müüja antud soovitus pidas täiesti paika. Muidugi me ostsime ahju ja kraanikausi samast kohast, ning seal sai kohe ahjuplaadiga testida, kas mahub kraanikaussi või mitte. Lisaks võtsime ka sellise segisti, kust käib ots voolikuga välja. Suuremate asjade pesemisel on see päris suureks abiks.

    Pliit sai meil induktsioon, kuid pean ütlema, et keraamiline meeldis mulle siiski rohkem (täpsustuseks ütlen, et teen ikka päris palju süüa ja ka keerukamaid toite). Induktsiooni suurimad plussid on vist väiksem energiakulu ja kiirus – vesi läheb tõesti turbokiirusel keema, kuid sellel on ka omad miinused. Esiteks – pidime kõik potid ja pannid ringi vahetama, kuna vanadest ei töötanud induktsioonil ka need, millel oli peal kirjas, et sobivad induktsioonile. Teiseks – ei ole enam võimalik näiteks suvalise roostevabast terasest kausiga midagi pliidil kiirelt soojendada (näiteks küpsetades võid sulatada). Kolmandaks – induktsioon on oma temperatuuridega üsna äkiline ja alguses juhtub rohkem kui korra, et midagi kõrbeb põhja või keeb sekundiga niiviisi üle, et pool pliiti seda täis on (mul juhtub seda vahel siiani, kuid õnneks järjest vähem).

    Kubu sai meil vist puhastamise suhtes päris hea variant- seal on 2 väga tihedat metallvõrku meenutavat filtrit, mis käivad kergelt (ühe klõpsuga) välja ja puhastamiseks piisab nende nõudepesumasinas pesemisest. Mäletan kunagisest ühikaajast mingit porolooni sarnast rasvast nõretavat filtrit kubu sees ja sellega võrreldes on nüüd see uus nüüd nagu midagi uskumatult geniaalset 😀

    Siin eelpool on ka sahtleid soovitatud ja ma pooldan neid ka – ülevalt vaadates näeb kohe, mis sahtlis on ja igasugused põrandal käpuli olles otsimised jäävad olemata.

    Ahjaa see veel ka, et vähemalt minu jaoks on hästi oluline, et tööpinna kohal oleks hea valgustus. Mõtle ka sellele 🙂

    Reply

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga